Metin Harıkçı

İHA, A Haber, ATV, Demirören Haber Ajansı'nda 11 yıl süreyle görev yapan Mücahit Yolcu, Zeytin Dalı Hareketi, Afrin Operasyonu gibi önemli hareketlerde başarılı bir şekilde dünyaya haberi ilk duyuranlar arasında yer almış, yaptığı haberler nedeniyle birçok ödül kazanmıştı.

MÜCAHİT YOLCU KİMDİR?

Mesleğe 2004 yılında memleketi Adıyaman'da başladı. 2011 yılında Suriye'de başlayan iç karışıklığı ATV ve yeni kurulan A Haber TV haber merkezi bünyesinde takip etti. Şanlıurfa'da 13 mahkûmun yaşamını yitirdiği yangını duyurup, içeriden özel görüntülerle haberleştirdi.

Suriye'deki iç savaşı, Deyrazor, Halep, Rakka gibi kentler ile sınır hattındaki Şanlıurfa, Kilis, Gaziantep, Hatay ve Mardin'de takip ederek gelişmeleri canlı yayınlarla aktardı. Ramazan Bayramı arifesi olan 18 Ağustos 2012 Cumartesi günü Kilis'e komşu Suriye'nin Azez ilçesinde kimliği belirsiz gruplar tarafından gözaltına alındı, saatler süren sorgunun ardından serbest bırakıldı. Bir gün sonra bayramın ilk günü için haberler hazırladı ve aralarında öldürülen Japon gazeteci Mika Yamamoto'nun öldürüldüğü, bazılarının da kaçırıldığı gazeteci grubu arasındaydı. Hayatının unutamadığı anları olarak tanımladığı o günü, görüntü geçmek için Türkiye'ye dönmek zorunda olduğundan gruptan ayrıldığını ve yaşanan çatışmadan bu nedenle kurtulduğu kanısında.

Halep'te 2013 yılında iki grup arasında yaşanan çatışmanın ortasında kaldı ve bu haberiyle birçok ödül aldı. Demirören Haber Ajansı (DHA) bünyesinde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde muhabirlik ve gelen haberlerin editörlüğünü yaptı. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekâtlarını sahadan takip edip, gelişmeleri aktardı. DHA bünyesinde 2 yılı aşkın süre Diyarbakır Bölge Temsilcisi olarak görev yaptı, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Mardin, Siirt, Şırnak ve Tunceli ile Irak ve Suriye sınır hatlarındaki haberlerin sorumluluğunu üstlendi. Sıcak haber ve savaş muhabirliği tecrübesi bulunuyor.

2020 yılında Haber Global TV'de Diyarbakır Bölge Temsilcisi olarak doğu ve güneydoğuda çalıştı. Geçen yıl Ankara'ya geçen Yolcu, aynı televizyonda Cumhurbaşkanlığı, parlamento, diplomasi, savunma, yargı ve yüksek yargı ile güncel olaylar alanlarında çok sayıda habere imza attı.

DHA macerasına 2020 yılında nokta koyan Mücahit Yolcu, ardından Haber Global’le el sıkışmıştı. Geçtiğimiz günlerde Haber Glabal’le yolları ayıran Yolcu’nun son adresi TRT Haber oldu.