Bereket, yaptığı açıklamada alınan kararın sektör temsilcilerini zor durumda bıraktığını belirterek, Medikal sektörü üyeleriyle ile yapılan çalıştay neticesinde sektör temsilcileri mağduriyetlerini dile getirildiklerini ifade etti. Ticaret ve Sanayi Odası 15. Sağlık ve Medikal grubu olarak çalıştay sonucunu değerlendiren Fatin Rüştü Bereket “ Medikal’cilerin sorunlarını ele aldık, çözüm konusunda Sağlık Bakanlığına Gönderilmek üzere bir metin hazırladık, hazırladığımız metni yönetim kuruluna sunduk ATSO yönetim kurulu üyeleri almış olduğu karar ile Başkan İmzalı Metni Sağlık Bakanlığına gönderdi. Emeği geçen ATSO 15.Sağlık ve Medikal grubu Meclis üyesi Özgür Bülent Açıkgöz, komisyon üyelerimiz Burhan Kardaş, Mahmut Yıldırım, Ali Kemal Karınca, ATSO Yönetim Kurulu üyelerimize ve Başkanımıza Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim” ifadelerini kullandı.

Medikal sektörünün her zaman yanında olduklarını belirten Bereket, “Ekim 2015 tarihinden itibaren medikal firmalar Sağlık Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılarak sektörümüz kayıt altına alınmış ve denetlemeye tabi tutulmuştur. İstihdam oranı yüzde 400 artırılarak, kamu ve özel sektöre kesintisiz hizmet sağlanmıştır. Akabinde 2017 yılından Sosyal Güvenlik Kurumu ile sektörümüzde hastalara hizmet veren perakende medikal firmalar arasında, ‘ Ayakta tedavide geri ödeme kapsamında yer alan Tıbbi cihaz ve diğer Tıbbi ürünlerin Medula sistemi üzerinden teminine dair sözleşme’ imzalanmıştır. Ruhsatlandırıldığımız tarihten bugüne kadar gerek kamuya, gerek özel sektöre ve en önemlisi pandemi döneminde evlerinden çıkamayan hastalarımıza 7/24 esasına dayanarak cefakârca hizmet verilmiştir.” Dedi.

“FİYATLARIN GÜNCELENMESİ GEREKİR”

Alınan kararın yanlış olduğunu belirten Bereket, “ 01.06.2022 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair yayınlanan tebliğde Madde 19’da tıbbi malzemeler (ek-3/c-4)’inde yer alan A10049 ve A10018 sut kodlu tıbbi malzemelerin ödeme kriterleri ve kuralları yürürlükten kaldırılmıştır. Sektörümüzün ana kalemleri olan yetişkin ve çocuk hasta alt bezleri Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme kapsamında Medula sisteminden çıkarılıp şahıs ödemesi haline getirilmiştir. Böylelikle ticari hacmi ve döngüsü olan kalemlerimiz elimizden alınmıştır. Sağlık uygulama tebliği fiyatlarının ülkemiz ekonomik şartlarına göre güncellenmesi gerekmektedir. Ayrıca sektör sıkıntılı bir sürece girerek hizmet kalitesinde ve tedarik zincirinde bozulmalar baş göstermeye başlamıştır. Yayınlanan tebliğ ile firmalarımız ticari sıkıntılara girecek, istihdam kaybı yaşayacak ve ödeme taahhütlerini yerine getiremez hale gelecektir. Bu durum zincir etkisi yaratarak üretici, tedarikçi, ithalatçı ve en önemlisi hastaları olumsuz etkileyecektir. Ayrıca ilerleyen zamanlarda medikal firmaların kapanmasına yol açacak ve sektörün tekelleşmesinin önü açılacaktır.

Sektörde faaliyet gösteren sayıları onikibini geçen işletmelerin teker teker kapanmasına, devletimizin çok büyük vergi kayıpları yaşanmasına, işsizlik oranının artmasına, kayıt dışı merdiven altı üreticilerin artmasına, kalitesiz ve insan sağlığına aykırı ürünlerin çoğalmasına, insan sağlığını bozan ürünlerin vücutta oluşacak olan yaraların tedavisinin devletimize ciddi bir maliyet olacaktır.” Şeklinde konuştu.

“VERGİ KAYBI OLACAKTIR”

“Yayınlanan tebliğ gereği devletimize aylık ortalana yirmi milyon Türk Lirası vergi gelir kaybına sebebiyet verecektir” diyen Bereket konuşmasını şöyle sürdürdü : “Olası işten çıkartmalardan dolayı on beş bin ve üzeri çalışanın devlete işsizlik maaşı yükü doğacaktır. Sektörümüzün diğer paydaşları bundan daha fazla etkilenecek ve kayıplar daha da çoğalacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından acele ibaresi ile 1.06.2022 tarihinde ve E-74955854-10.04-46509685 sayılı 4a43-8cfa-6d381be61aa6 dağıtım yerlerine gönderilen yazıda belirtilen ödeme koşulları hak sahiplerine hasta alt bezlerinin nakdi ödeme şeklinde temin edebilecekleri belirtilmiştir. Bu uygulama bütçede tahmini üç katı oranında artışa sebep olacaktır. Nakdi ödemenin hasta alt bezlerinde kullanılacağının tespiti mümkün olmayacaktır. Nakdi ödemenin sektörümüzde kullanılacağı muallak olup sağlık bakanlığına kayıtlı olmayan ürünlerinin önü açılacaktır. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı ürün takip sistemi devre dışı kalacaktır. Suiistimale açık olan bu ödeme şekli devletimize zarar verecektir.

"İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARDAN MUTLAKA FİKİR VE GÖRÜŞ ALINMALIYDI’’

Medikal firmaların, eczanelerin, yaşlı bakım merkezleri ve huzur evlerinin ortak görüşleri, bu kararın ne gerekçe ile alındığı, karar alınmadan önce neden fikir ve görüşlerinin alınmadığı yönündedir” dedi.