Ayasofya Camisinin yeniden Cami olarak hizmet verecek olmasının milletçe sevincini yaşadıklarını dile getiren AK parti Adıyaman İlçe Başkanı Mustafa Alkayış; “Milletin yıllardır Özlem’le beklediği, Ümmetin umudu Cumhurbaşkanın Recep Tayyip Erdoğan’ı onayı ile açılmasına karar verilen Ayasofya Camii Şerifinin sevinç ve mutluluğunu kamuoyuna paylaşmak amacıyla bir araya geldik. Bu meydan bize, biz de bu meydana yabancı değiliz. Değişik vesilelerle burada buluşuyoruz. Sorunlarımızı konuşuyoruz. Ülkemizde ve dünyanın değişik yerlerinde meydana gelen haksızlıklara ve zulümlere karşı itirazlarımızı haykırıyoruz. Mazlum coğrafyalara umut güvercinleri uçuruyoruz. Ama bu gün farklı. Efendimiz, rehberimiz, önderimiz, peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’ın “İstanbul elbette fetih olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel asker” sözleriyle övgüsüne mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesi olan Ayasofya’nın tekrar cami olarak hizmet vermesi için devletimizce alınan kararın sevincini paylaşmak ve coşkusunu yaşamak için buradayız. Bilindiği üzere Ayasofya, Bizans imparatoru 1. Justinianus tarafından miladi 532-537 yılları arasında bazilika planında yaptırılmış bir patrik katedrali iken 1453 yılında İstanbul’ un Osmanlılarca fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş ve vakfiye haline getirilmiştir..

Daha önce defalarca çökerek tahrip olan eser, kubbesi Mimar Sinan’ın istinat duvarları yapmasından sonra hiç çökmemiştir. Ayasofya, 481 yıl cami olarak kullanıldıktan sonra 1934 yılında çıkarılan tartışmalı bir bakanlar kurulu kararıyla müzeye dönüştürülmüştür. 86 yıl müze olarak kullanılmıştır. Bu yıllar hiç de kolay geçmemiştir. Bu gurbet, bu acı, bu hasret, bu trajedi milletimizin ruhunda derin travmalar oluşturmuştur. Şiirler yazılmış, türküler yakılmıştır. Konferanslar verilmiş, mitingler yapılmıştır. Milletimizin sabır ve feraseti, devletimizin akıl ve dirayeti bizi bu günkü noktaya getirmiştir. Bir hukukçu olarak da söylüyorum, her şey hukuk içinde düşünülmüş ve hukuk içinde çözümlenmiştir. Şurayı Devlet olan Danıştay’ımızın 10. Dairesi 02/07/2020 tarihinde 2020/2595 nolu kararıyla Ayasofya’mızı vakfiyesine uygun hale getirmiştir. Yapılan tarihi bir hatayı tamir etmiştir. Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, davayı açan “Sürekli Vakıflar, Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneğinin Başkan ve üyelerine, avukatlarına, davayı karara bağlayan yargıçlara teşekkür ediyoruz. Milletimizin gönül dünyasını heyecanla dolduran bu kararın alınmasında esas etken elbette AK Parti iktidarının oluşturduğu manevi iklimdir. Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gönlündeki iman ve azimdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, milletçe imanınıza şahidiz. İman varsa imkan da vardır dersiniz sürekli. Sizdeki iman, imkansızları mümkün kılıyor. Başkalarının hayal edemediklerini gerçekleştiriyorsunuz. Siz, Allah’ın izni ile bu milletin daha ne hayallerini gerçekleştireceksiniz inşallah.

24 Temmuz 2020 günü Cuma namazıyla hasret bitecek, acılar dinecek, müminler mabetleri ile buluşacaktır. Fatihin bedduası üzerimizden kalkacak ve ülkemiz yeni umutlara ve yeni ufuklara yelken açacaktır. Tarihler bu anları altın harflerle yazacaktır. Bu kararın alınmasında emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor toplantımıza katılan Adıyamanlı kardeşlerimi hürmetle selamlıyorum.” Şeklinde konuştu

Demokrasi parkında düzenlenen basın açıklamasına Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, AK Parti İl Başkanı Mehmet Dağtekin, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Mustafa Alkayış, Partililer ve vatandaşlar katıldı.

Yapılan açıklamanın ardından vatandaşlara Lokma Tatlısı ikram edildi