Lezzetli ve kolay sindirilebilen tek yıllık buğdaygil yem bitkisi olan Reygras olarak bilinen geniş yapraklı Lolium Multiflorum (süt otu), süt verimini arttırıyor. İlkbahar ve sonbaharda her türlü toprağa ekiminin yapılabilen süt otu bitkisinin dekar başına 8 ton verim alınabiliyor. Yıllık 4-5 hasat yapılabilen süt otu bitkisinde protein değeri yüzde 15 olduğu için büyük ve küçükbaş hayvanlarda süt oranının artışına ve etinin lezzetli olmasına neden olduğu öğrenildi.

Adıyaman merkeze bağlı Dişbudak köyünde Muhtar Mehmet Öztürk tarafından bu yıl ilk kez ekimi yapılan süt otu bitkisinin ilk hasadı yapıldı. Hasada Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanlığına Nuri Anaç, çeşitli kamu ve kuruluş temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

- İLİMİZDE YAYGINLAŞMASINI İSTİYORUZ

Ürünün Adıyaman’da yaygınlaşmasını arzu ettiklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, “Adıyaman’a yeni bir yem bitkisi getirebilir miyiz diye düşündük. Yolda 4-5 biçim yapılabiliyor. İlk ve son baharda ekim yapılabiliyor. Karlar eridikten sonra ekimini yapıp, bir sonraki kar düşene kadar bu bitkiden faydalanılabiliyor. Tek yıllık yem bitkisidir. Protein oranı çok yüksek. Süt verimini çok arttırıyor. İnşallah yaygınlaştırılmasıyla birlikte süt verimi artacaktır.

Son dönemde Adıyaman hayvancılıkta ciddi bir gelişme gösteriyor. Süt hayvancılığında belli bir noktaya geldi. İnşallah mera hayvancılığında da daha iyi yerlere geleceğiz. Ona yönelik Bakanımızın ziyaretinde Adıyaman’ın yüzde 30’luk damızlık düve projesine dahil edilmesiyle beraber yetiştiricilerimiz çok mutlu. Yetiştiricilerimizin morali yüksek. Kırsal kalkınmayı destekleme projesi kapsamında bu güne kadar 40 çiftçiye destek verdik. 2009 yılında başlayan ve 2015 yılında sona eren GAP Süt Sığırcılığı Projesinde 26 çiftliğe destek verdik. Bu projede çiftliklere verilen düve sayısı 3 bin 225’dir. Bu gün itibariyle bu çiftliklerdeki hayvan sayısı 4 bin 800’dür. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu sayı artacaktır. Adıyaman’da süt üretimi ciddi manada artmıştır. Bugün günlük 70 ton süt satışı yapılmaktadır. Hedefimiz 2023 yılında günde 300 ton süt ihraç edebilmektir. Bu hem süt hayvancılığında hem de besi hayvancılığında iyidir. Saman sadece hayvanın midesinde dolgu malzemesidir. Burada deneme yaptık” dedi.

Çiftlik kurumu ve yem bitkisi üretimi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Adıyaman İl Müdürlüğü Adil Alan’dan çok büyük destekler gördüklerini belirten Dişbudak Köyü Muhtarı Mehmet Öztürk; “Ekmiş olduğumuz Süt Otu Adıyaman’da bir ilk. İlk denememiz olmasına rağmen çok iyi verim aldık. Şimdi hasadını yapıyoruz ve kısmet olursa bunu 10 gibi bir süre dinlendirip, hayvanlarımıza yem olarak vereceğiz. İmkanı olan tüm çiftçilerimize tavsiye ederim. Tabi bizler bunu yaparken gerek çiftliğin yapılmasında ve yem bitkisi ekimimizde bizlere her türlü konuda destek olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Adıyaman il müdürümüz Adil Alan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Günkar Firması Temsilcisi Ercan Gündüz ise “ Müdürümüz Adil Alan'ın desteği, çiftçimizin cesareti ile yer altına gömmüş olduğu ciddi bir yatırım ile buradayız. Kendilerinin yapmış olduğu besi çiftliğine, biz de alternatif ürün olarak süt otu bitkisiyle katkı vermek için geldik. Bu bitki alternatif bir bitki olup 4-5 biçim yapılabiliyor. Hayvancılıkta en büyük sorunlarımızdan biri girdi maiyetlerinin yüksek olmasıdır. Bu ürünle girdi maliyetlerinde yüzde 20-25 arasında bir düşüş sağlayacak. Süt üretimi yapan çiftçilerimizin de yüzde 25 süt artışı oluyor. Bu bitkimiz 3 şekilde veriliyor. Yaş, kuru ve slaj olarak balyesi de yapılıyor. Kışa da stok edilebilen bir bitki. Daha önce hayvanlarımız buğdaydan sonra kuru saman veriyorduk. Herhangi bir protein değeri olmayan. Hayvan sadece yem ihtiyacı karşılamak değil de bu bitkinin 22 proteini var. Normal yeme göre çok faydası var. 3 şekilde verildiği için hayvan rahatsız etmiyor. Hastalığa düşürmüyor. Çiftçiler için çok büyük üründür. Pamuk sonrası ekilebileceği gibi ilk baharda erkenci olarak ekildiği gibi alternatif ürün olarak da ekilebiliyor. Ticarette büyük bir gelir sağlayacak üründür. Ülke ekonomisine çok ciddi bir miktar da fayda sağlayacağına inanıyorum” açıklamasını yaptı.