Süresiz nafakanın beraberinde birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğini belirten hukukçular, özellikle boşanma davalarında bazı eşlerin aldıkları nafakanın devam etmesi için evlendikleri halde resmi nikâh yapmadıklarına dikkat çektiler.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, işsiz ve herhangi bir geliri olmayan erkeğin, boşanma davasında tam kusurlu bulunan, çalışan eşine tedbir nafakası ödemesi gerektiğine hükmetmesi hukukçular tarafından büyük tepki gördü.

-"ÖMÜR BOYU NAFAKANIN DEVAM ETMESİ ZULÜM HALİNE GELMEKTEDİR"

Hukukçular Derneği olarak süresiz nafakayla ilgili yaptıkları çalışmaları genel merkezleri tarafından Meclise ve ilgili yerlere sunulduğunu söyleyen Adıyaman Hukukçular Derneği Temsilcisi Avukat Ahmet Işık, "Ömür boyu nafakanın devam etmesi zulüm haline gelmektedir." ifadelerini kullandı.

"Evin geçimini erkeler sağladığı için toplumumuzda da kadınlara nafaka verilmesi söz konusu olmuştur." diyen Işık, "Özellikle boşanma davalarında veya boşanma davası olmadan da evi idame ettirebilmek, çocukların bakımını ve iaşesini devam ettirebilmek amacıyla mahkemeler tarafından kadının lehine olmak üzere nafaka verilmektedir. Tartışma konusu olan husus,  nafakanın süresi bakımındandır. Yani nafaka bir zenginleşme aracı sayıldığı zaman, aylık bana belli bir nafaka geliyor diye herhangi bir çaba içerisinde olmadan sadece o nafakayı bir maaş olarak görmek büyük bir zulümdür." şeklinde konuştu.

-"KENDİSİNE BAKILMA YÜKÜMLÜĞÜ BAŞKASINA GEÇTİĞİ HALDE RESMİ NİKÂH YAPILMIYOR"

Süresiz nafakanın beraberinde birçok olumsuzluğu beraberinde getirdiğine dikkat çeken Işık, şunları dile getirdi:

"Özellikle boşanma davalarında bazı kişiler aldıkları nafaka devam etsin diye evlendiği halde resmi nikâh yapmayanlar var. Yani boşanma gerçekleşiyor. Kadına nafaka bağlanıyor. Nafaka süresiz bir şekilde devam ediyor. Kadın bu arada dini nikâh ile başkası ile beraber oluyor. Kendisine bakılma yükümlüğü başkasına geçtiği halde resmi nikâh yapmıyor ki nafakasını aylık bir maaş gibi alabilsin. Bu nedenle süresiz nafaka yerine bunu bir süreyle kısıtlamak yani boşanma gerçekleştikten sonra kadının kendi ayakları üzerinde duracağı süreye kadar veya çocuklar belli bir yaşa gelinceye kadar belli düzenlemelerle bu hususta yeni bir düzenleme getirilirse bu sorun çözülecek kanaatindeyiz. Bu konuda tartışılan nafakanın bir zenginleşme aracı olarak görülmesi ve süresiz olmasıdır. Bu iki konuda yeni düzenlemeye ihtiyaç vardır."