CHP Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Seyit Torun, CHP Adıyaman İl Başkanı Deniz Çakmak, CHP Gölbaşı İlçe Kadın Kolları Başkanı Emine Köseler, CHP Merkez İlçe Başkanı Hanifi Çavuş, Besni İlçesi Kesmetepe Belediye Başkanı Vakkas Acar ve CHP üyeleriyle beraber çarşı esnafını ziyaret ederek tütüncüler pazarına gitti.

Tütüncüler pazarında esnaf ile sohbet eden partililer, tütün ile ilgili açıklama yaptı.

Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Abdurrahman Tutdere, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’a tütün hakkında bilgiler verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Tütün ile ilgili Adıyaman’ın çiftçisinin, Adıyamanlının, hatta tütün Türkiye’de yaşayan çiftçilerin Malatya’nın diğer yörelerin sıkıntılarını biliyoruz. Kanun teklifi torba kanunu mecliste görüşülürken mecliste buna en ciddi muhalefeti biz yaptık. Tütün üreticisine, tütün çiftçisine yazıktır. Evine ekmek götüren, alnı terliyerek ekmeğini emeğinden çıkarmaya çalışan tosuncuklar gibi milleti dolandırarak, evine ekmek götürme, zengin olma peşinde olmayıp, alın teriyle sabahın erken saatinde tütünü dizip, toplayıp, kurutup, ondan sonra da bundan geçimini sağlamaya çalışanlara bu kötülüğü yapmayınız. Biraz önce bir esnaf kardeşimiz çok güzel bir şey söyledi. Nasıl tütünde durum dedim. Devlet karışmaz ise her şey çok güzel dedi. Türkiye’de hangi hale gelmişiz. Hükümetlerin görevi çiftçinin, çalışanın, vatandaşın, hayatını kolaylaştırmaktır. Kazancını artırmak için önünü açmaktır. Çünkü yapılan uygulama, çıkarılan kanun, tütün üreticisinin ürettiği tütünün depolarda çürüsün diye çıkarılan kanundur. 16 yılda Türkiye’de çiftçi ne üretiyorsa, yabancı ülkelerin ve tekellerin eline terk ediyor. İthalat lobisinin vicdanına terk edildi"dedi.

- TÜTÜNÜ YOK ETTİLER

Tütünün yok edildiğini belirten Tezcan, şunları kaydetti:

"Türk çiftçisinin tütününü yok ettiler. Amerika’nın flip morrisin sigarasına milleti mahkum ettiler. Şimdi şeker fabrikalarını kapatmaya çalışıyorlar. Şeker pancarı üreticisini şeker fabrikalarında çalışanları yoksulluğa mahkum ederken, nişasta şekerini ithal edenleri zengin etmeye çalışıyorlar. Sigara fabrikalarını, tekeli kapattılar. Özelleştirdiler, peşkeş çektiler. Sattılar. Tütün bitti, şeker pancarı bitti. Pamuk, mısır, buğday bitti. Bunların tamamını dışarıdan almayı planlayan bir iktidar zihniyeti var. Bu zihniyet bunları boşu boşuna ithal etmek istemiyor. Bunların ortakları var. O ithalattan kar elde eden ortaklar. Siyaseti finanse ediyor. İktidarı finanse ediyor. Biz ithalat lobisinin Türk çiftçisinin belini kırdığını söylüyoruz. Bunu yok etmeye talibiz” 

- ESNAF BİTTİ

4 yılda 430 bin esnafın kepenk kapattığına değinen Tezcan, “4 yılda 430 bin esnaf kepenk kapattı, iflas etti. 6 milyon işsiz, 16 milyon yoksulun olduğu Türkiye var. Tütün üreticisini iflas ettirmişler, batırmışlar. Türkiye 7.4 büyüdü diyorlar. Her 4 üniversite mezunu gençten biri işsiz. Türkiye büyüdü, diyorlar. Dolar almış, başını gidiyor. Asgari ücret ilk ilan edildiğinde 425 dolar ediyordu. Şimdi 400 dolar düşmüş. 3 ayda asgari ücret inmiş. Sarayın 1 dakikalık gideri 1 asgari ücrete denk gelmiş. Böyle bir memlekette kalkındık diyorlar” diye konuştu.

- MİLLİ OLMAK TARIMIN ETRAFINDAN GEÇİYOR

Milli olmanın tarımın etrafından geçtiğini aktaran Tezcan, “Gerçek bir milli olmak nereden geçer, milli olmak anlı terleyerek sabahın köründe kalkıp çocuğunun rızkını tarlada, toprakta, bu tütünden çıkartmak isteyen tütün çiftçisinin altın değerindeki milli tütününe sahip çıkmaktan geçer. Milli ittifak, tütünün etrafından geçer, milli ittifak şeker pancarının etrafından geçer, milli ittifak, pamuğun etrafında olacak, yerli buğdayın etrafında olacak, yerli mısırın etrafında olacak, kendi çiftçisini kucaklayan, kendi çiftçisinin önünde saygıyla eğilen hükümet olduğu zaman, memlekette o zaman gerçekten milli bir hükümet, milli bir ittifak olmuş olacak” açıklamasını yaptı.