Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Başkanı Mehmet Sait Göksu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından düzenlenerek yürürlüğe giren "Lisanssız Elektrik Üretimi" yönetmeliğine büyük tepki gösterdi.


Yönetmenlik hakkında bilgiler veren Başkan Göksu: “GES dediğimiz güneş enerji sistemleri OSB ve diğer tesisleşmeler için çeşitli alanlarda bunlara önem verdiğini söyledi. 
GES kurmalarında yönetmeliğin 24‘üncü maddesinde ihtiyaç fazlası enerji olarak görevli tedarik şirketi tarafından ilgisine göre belirlenen fiyattan, YEKDEM kapsamında değerlendirilmek üzere on yıl süreyle satın alınır. Buradaki amaç fabrikaların güçleri miktarında çatıları da müsaitse güneş enerjisi panelleri kurarak yeşil enerji ile hem ülke ekonomisine hem de kendi ekonomilerine katkı sağlamak.  Bunda kimsenin kaybı ve itirazı yok. Ülkenin ekonomik yapısına bakıldığında enerjide dışa bağımlılığımız var.” Dedi.


Sanayici Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapma ve elektrik üretme imkânı verildiğini vurgulayan Başkan Mehmet Sait Göksu, “2019'da çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak birçok sanayicimiz banka ve finans kuruluşlarından kredi kullanarak yükümlülük altına girmiş ve fabrikalarına GES kurmuşlardır. Ancak yeni yönetmelikle ihtiyacın iki katı kadar üretilebilirlik imkanı sağlıyor. Fazla üretilen elektriğin sisteme satılması hakkı sanayicilerimizin elinden ön bilgi verilmeden öngörülü bir tarih belirtilmeden sistemin en azından yürürlüğe girdiği tarihten itibaren geçerli olması gerekirken geriye dönük 2019’dan itibaren kurulan GES’leri kapsaması manidar ve anlamsızdır. Tüketim fazlasının bedelsiz olarak YEKDEM'e (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) aktarılması kararı sanayicilerimizi finansal anlamda çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın elektriğe dönüşmesi ve enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması için yapılan yatırımların mükâfatı bu olmamalıdır” dedi.
Çıkan yönetmenliğe karşı firmaların ateş püskürdüğünü belirten Başkan Göksu “ Bu kanunun tekrar gözden geçirilmesini aksi takdirde hukuki yollara başvuracaklarını belirdiklerini söyledi.