Alevilik ile ilgili önemli noktalara değinen Büyükşahin, “Alevi toplumsal kurumunda önemli bir yeri olan düşkünlük kurumu geçmişte çeşitli nedenlerle ortaya çıkan suçların değerlendirmesini yaparak toplumsal düzenin sağlanmasında önemli bir rolü üstlenmektedir. Alevi toplumsal yaşamında “razılık” konusu büyük önem taşımakta olup, Aleviliğin temel ibadeti olan cem ibadetine katılanlar birbirinden razı olmadan cem başlamaz, önce razılık alınır” ifadelerini kullandı. 

-“DÜŞKÜNLÜĞÜN NEDENLERİ”

Alevilikte düşkünlüğün önemli bir kavram olduğunun altını çizen Büyükşahin, “Düşkün olan bir kimse dışlanmış sayılır. Yola düşkün olmanın birçok nedenleri vardır. Bunları şöyle belirtebiliriz: Kul hakkı yiyenler, gasp ve hırsızlık olayına karışanlar, katiller, musahiplik makamına ve kurallarına aykırı davrananlar, ikrarından dönenler, toplum içinde bozgunculuk yapanlar, faiz alıp vermekle çıkar sağlayanlar, Alevilik ilkelerine göre sözünde bulunamayıp inkâra sapanlar, haksız yere eşini boşayıp kadın haklarını ihlal edenler. Bütün bunlar düşkünlüğü ifade ederler” açıklamasında bulundu.

-“ALEVİLİKTE DÜŞKÜNLER OCAĞI VARDIR”

“Düşkünlüğü kaldırmak için cem erenleri otururken herhangi bir canın düşkünlüğü varsa ceme katılanlar bunu dile getirir” diyen Büyükşahin, şöyle konuştu: “Dede, Pir o düşkünlüğün kaldırılması için bir takım isteklerde bulunur. Erenlere cemde bulunan canlara danışır. Düşkünlüğün nasıl kaldırılacağı konusunda fikir alışverişinde bulunurlar. Düşkünlüğün derecesine göre tartışırlar. Buna göre Dede ve cemde bulunanlar bunu bir karara bağlarlar. Düşkünlüğün derecesi ağır ise oda cem erenlerini aşar. Alevilikte Düşkünler Ocağı vardır ve onu Düşkünler Ocağı’na gönderirler. Düşkünler Ocağı Erzurum Kemaliye ilçesine bağlı Ocak Köyü’nde bulunan Hıdır Abdal Sultan Ocağı’dır. Düşkünler Ocağı’ndaki Pir, düşkünlüğün kaldırılması için çözüm bulmaya çalışır. Ağır suçları olanlar buraya gidip düşkünlüğünü kaldırır.”

-“DÜŞKÜNLÜĞÜN KALDIRILMASI İÇİN MUTLAKA CEM YAPILIR”

Bir insanın düşkünlüğünü kaldırmak için mutlaka cem yapıldığını ifade eden Büyükşahin, “Alevilikte bu ceme ‘Düşkün Kaldırma Cemi’ denir. Erenler meydanında, Pir divanında insanlar bir araya gelir. Kurbanlar kesilir, lokmalar dağıtılır ve o insanın düşkünlüğünü kaldırır” şeklinde konuştu.

-“CEMDE DÜŞKÜN VARSA CANLAR BUNU DİLE GETİRMELİ”

Musahip kardeşlerin ve canların düşkünlüğe dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Büyükşahin, şunları söyledi: “Alevilikte genelde buna dikkat edilir ve hassasiyet gösterilir ama kentselleşmeyle birlikte özellikle büyükşehirlerde ceme katılırken kimin düşkün olduğunu bilemeyebilirsiniz. Ama cemde bulunan bir can bunu biliyorsa dile getirmesi gerekiyor."